Veliki dan za Grad Cazin: Prvi investitori počinju sa radom u Poslovnoj zoni Ratkovac

Poslovna zona Ratkovac dobila prvog investitora

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac danas je ozvaničen početak konkretnog funkcioniranja projekta koji je Grad Cazin uspješno razvijao u proteklom periodu. Riječ je o investiciji njemačke firme vrijednoj 4 miliona eura odnosno pogonu za proizvodnju pločastog namještaja u kojem je posao osiguran za 39 radnika. Po riječima zastupnika investitora, Asmira Bajrića, dio radnika već je na obuci u Njemačkoj i proizvodnja počinje već u augustu ove godine.

„Ova firma ima dva pogona u Njemačkoj i dva u Ukrajini, a vlasnik se nakon susreta s predstavnicima Grada Cazina i obilaska industrijske zone Ratkovac, vrlo brzo odlučio za novu investiciju upravo ovdje. Ja bih se zahvalio gradonačelniku Ogreševiću i savjetniku Hamdiji Ljubijankiću te ostalim uposlenicima gradske uprave na maksimalnoj podršci i angažmanu da nam olakšaju proces registracije i uspostave firme. Imamo već prijavljene radnike koji su na edukaciji u Njemačkoj i proizvodnja bi trebala krenuti već od augusta“, rekao je Bajrić naglasivši da će svi radnici nakon uspostave hale, već biti osposobljeni za proizvodnju te dodao: -„Ugovor imamo na sedam godina sa samo jednim kupcem, tako da u narednih sedam godina nemamo nikakvu krizu kada je u pitanju plasman proizvoda iz cazinske fabrike pločastog namještaja“.

Radnici, koji su već prijavljeni i osigurani, od februara su otpočeli tromjesečnu obuku u Njemačkoj, a kupljena parcela u Poslovnoj zoni Ratkovac je 6.500 kvadratnih metara. Pogon za proizvodnju zauzeće 3.200 kvadratnih metara prostora i sve će biti spremno za proizvodnju koja počinje u augustu.

-„Ja sam danas izrazito sretan i kao gradonačelnik i kao Cazinjanin jer je ovo danas za nas jedan veliki iskorak u pravcu ekonomskog razvoja i svega onog što smo planirali i zamislili kada je u pitanju privredni razvoj Cazina. U našu industrijsku zonu danas zvanično ulazi prvi investitor, ozbiljna njemačka kompanija sa vrlo konkretnim planovima i značajnim ulaganjima. S obzirom da je ovo ohrabrujući iskorak, realno je očekivati da će ovo potaknuti točak novih investicija. Mislim da je ovo danas naš najznačajniji projekat i početak konkretne realizacije svega onog za što smo se sistematski i vrlo odgovorno pripremali nekoliko godina unazad“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Ono što je takođe, pozitivno jeste činjenica da se prvi investitor u Poslovnoj zoni Ratkovac ne namjerava dugo zadržati na sadašnjim kapacitetima već svakako ima tendenciju daljeg razvoja i zapošljavanja većeg broja radnika. Stopostotni izvoz ugovoren na narednih sedam godina najbolja je garancija za to, a tu je i nekoliko sličnih kompanija, takođe iz Njemačke, koje su već izrazile svoje zanimanje za cazinsku Poslovnu zonu.

https://www.youtube.com/watch?v=Edan1x8YoYE

0 Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

bs_BABosnian