Počela gradnja poslovne zone u Cazinu, prioritet nova pristupna cesta

Nakon što je izvršen otkup većeg dijela zemljišta u procesu izgradnje Poslovne zone Ratkovac, za što je uloženo blizu dva miliona maraka, Gradska uprava Cazina pokrenula je čitav niz aktivnosti koje se odnose na izgradnju infrastrukture i pretvaranje zemljišta u Ratkovcu u građevinsko područje. U te svrhe Grad Cazin izdvojio je blizu milion i po maraka.

Ovih dana započinje izgradnja dijela primarne saobraćajnice i javne rasvjete, kao i vodovodne i hidrantske mreže.

“Gradska uprava nastavlja svoje aktivnosti koje se odnose na opremanje Poslovne zone Ratkovac u cilju njenog stavljanja u funkciju. Trebamo početi aktivnosti na izgradnji dijela glavne saobraćajnice u dužini od 370 metara s javnom rasvjetom, kao i vodovodnu i hidrantsku mrežu s kojom će, zajedno s prethodno urađenim projektima, oko 150 dunuma zemljišta biti opremljeno cjelokupnom infrastrukturom koja će u budućem periodu biti stavljena investitorima za njihove poslovne aktivnosti”, rekao je Admir Pjanić, šef Službe za privredu Grada Cazina.

Ukupna vrijednost projekta je 690.000 KM, od čega 260.000 KM dolazi iz MEG projekta koji je inicijativa švicarske vlade, a provodi ga UNDP u BiH, dok ostatak finansira Grad Cazin. U cilju unapređenja vodne infrastrukture i rješavanja gubitaka u vodovodnim sistemima u BiH, UNDP je pokrenuo tzv. MEG projekt koji finansira Vlada Švicarske. Tokom četiri godine, koliko traje prva faza projekta, 18 općina i gradova u BiH dobit će 21 milion maraka za intervencije u infrastrukturi u resorima privrede i zaštite okoliša te podršku u zapošljavanju lokalnog stanovništva. Iz USK su u ovaj projekt uključene općine Bosanska Krupa, Sanski Most, Velika Kladuša, te gradovi Bihać i Cazin.

“Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja, odnosno MEG projekt bavi se raznim aktivnostima unapređenja rada javne uprave i usluga prema građanima i poslovnom sektoru. Kao nagradu za uspješan rad s Gradom Cazinom i izvršenje svih zajednički dogovorenih zadataka i planova koje smo imali od Vlade Švicarske odobren je iznos granta kojim nastojimo podržati Grad Cazin u otvaranju ove poslovne zone za nove poslovne subjekte i, nadamo se, nova radna mjesta”, kazao je Vahidin Ogrešević, predstavnik Regionalnog ureda UNDP-a u Bihaću.

Uspostavom kompletne infrastrukture u Poslovnoj zoni Ratkovac, Grad Cazin će prvi put biti u mogućnosti dati konkretne ponude investitorima i privrednicima. Planirano je da u prvoj fazi 150 dunuma površine bude potpuno opremljeno potrebnom infrastrukturom i ponuđeno investitorima za različite proizvodne djelatnosti i pod povoljnim uvjetima.

(Izvor: Klix.ba)

0 Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

bs_BABosnian