Poslovna zona Ratkovac diže ekonomiju u Cazinu

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) 2016. započeo je realizaciju Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira vlada Švicarske, a grad Cazin jedna je od 18 odabranih lokalnih zajednica u kojima se provodi. Nakon godinu od početka realizacije, napredak koji je ostvario Grad Cazin omogućava pristup korištenju maksimalnog granta sredstava u okviru MEG projekta od 160.000 švicarskih franaka. Ukupan iznos namijenjen je za razvoj Poslovne zone Ratkovac.

Rezultati

“Počeli smo sa radovima izgradnje pristupnih puteva i mostova, a s obzirom na to da je građevinska sezona već počela, uslijediće radovi na izgradnji kanalizacione, hidro i elektromreže u poslovnoj zoni”, kazao je za Oslobođenje Suad Rošić, šef Službe za upravljanje i razvoj Grada Cazina.

Polovinu sredstava za poslove obezbijediće Grad Cazin, a polovina će da pristigne iz MEG projekta.

Inače, za osnivanje poslovne zone Grad Cazin je donio odluku 2011, a od tada su pribavljena sva odobrenja i rješenja, zajedno sa projektnom dokumentacijom.

“Trenutno se nalazimo u drugoj godini realizacije MEG projekta u kojoj ćemo imati i konkretne investicije zajedno sa Gradskom upravom i gradonačelnikom. Infrastrukturni projekti omogućit će investitorima da dođu u poslovnu zonu, da otvore nova radna mjesta.

Livada

Nadam se zaista da ćemo već iduće kalendarske godine vidjeti konkretne rezultate u poslovnoj zoni i da će tu biti investitori koji su već iskazali veliki interes da prošire proizvodnju ili je pokrenu u gradu Cazinu, koji u odnosu na druge lokalne zajednice, ima niz komparativnih prednosti, kazala je tokom posjete Cazinu Dimka Stantchev Skeie, viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu u švicarskoj ambasadi u BiH.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i ranije je pokušavao da stvori poslovnu zonu u gradu, poslanici iz Cazina tražili su u Skupštini USK-a odobrenje da to bude fabrički prostor Incela, ali od Vlade USK-a to nisu dobili. Zato su Cazinjani odlučili da naprave poslovnu zonu pa makar počevši od livade, što i jeste slučaj u Ratkovcu.

“Ukupna poslovna zona prostiraće se na 44 hektara. U prvoj fazi u kojoj se nalazimo otkupili smo i u funkciju stavljamo 140 dunuma zemlje”, kazao je Rošić.

(Izvor: Oslobođenje)

0 Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

bs_BABosnian